Struktura Łukasz Lewandowski

11
image-198

Projekt konkursowy budynku biurowego w Gliwicach

Data: 2012

Zespół: Bartosz Orliński, Łukasz Lewandowski

Lokalizacja: Gliwice

Projekt zakłada budowę kompleksu trzech budynków biurowych połączonych ze sobą oraz przekształcenie elewacji istniejących budynków firmy.
Jedną z idei było nawiązanie do zabytkowych budynków starej kopalni. W przestrzeniach tego rodzaju niezwykle ważnym czynnikiem są odniesienia do architektury będącej w pobliżu, zwłaszcza tak pięknej i monumentalnej jak te zabytkowe budynki. Stąd wykorzystanie w głównych elewacjach czerwonych cegieł.

Czerwone-ceglane ściany prezentowanych budynków są nieco wyższe i wykraczają poza zakres budynku. Zdają się być elewacjami wyciągniętymi z jakiegoś innego budynku, postawionymi tam by zakryć czarną, prostą bryłę biurowca. Dzięki temu zabiegowi uzyskaliśmy wrażenie lekkości bryły- przenikania się struktur- czarnej zwartej i czerwonej-nieregularnej bryły bądź ramy-takiej jaka występuje na budynku po drugiej stronie skrzyżowania.

Główną ideą jest przenikanie zieleni do wnętrza kompleksu budynków. Zieleni widocznej z okien, przechodzącej między ścianami, zieleni wypełniającej niepotrzebne nikomu zbyt duże przestrzenie bruku. To również motyw wody i ławek znajdujących się w jej pobliżu. Dzięki temu stworzył się plac otoczony budynkami, gdzie z pewnością będzie miejscem odpoczynku, relaksu i spotkań pracowników w ciepłe dni. Budynki są tak ustawione względem stron świata by rano i w południe w tym miejscu był cień. Po południu zaś, gdy słońce chyli się ku zachodowi i nie daje już uciążliwego gorąca będzie doskonale oświetlać cały plac i dawać więcej światła w porze kończenia pracy. W czasie w którym można odpocząć po ciężkim dniu w otoczeniu drzew i wody.